Zpět

Galerie ukončila provoz kulturního centra kvůli údajně nečistým záchodům

Proslulá kavárna se zdá špinavá

Blesk, 4.5.2000

Helena Cejpová

Staré Město – Kuriózním pohřebním průvodem, v jehož čele bavili davy turistů romští hudebníci, ukončila včera svou činnost Týnská literární kavárna. Smlouvu s provozovateli podniku totiž po dvou letech neprodloužila Galerie hlavního města Prahy, v jejíž prostorech originální osvěžovna sídlila. Galerii vadilo prý nečisté prostředí kavárny, jejíž kulturní pořady navštěvoval i Eugen Brikcius či Tomáš Halík.

Za dva roky se pod vedením Martina Kotase a Martina Šnobla z tichého místa v Týnské ulici sousedícího přímo s turisty přeplněným Staroměstským náměstím stalo soběstačné kulturní centrum, nabízející zdarma přednášky i literární a hudební večery. Kavárna však vznikla z popudu Galerie hlavního města Prahy, která měla podle slov jejího ředitele Jaroslava Fatky o koncepci podniku jinou představu.

“Kavárna měla být tichým, čistým místem, které by korespondovalo s galerií a kde by lidé našli například katalogy jiných českých galerií,” charakterizoval záměr galerie Jaroslav Fatka, který jako hlavní výtku kavárně uvedl nečisté prostředí. “Na záchodcích se nedalo odlepit od země,” uvedl navzdory hygienickým kontrolám Fatka. Provozovatelé kavárny přitom galerii nabízeli spolupráci, například propagaci výstav v jídelních lístcích. “Naše programy navštěvovalo až čtyři sta lidí denně, návštěvnost galerie proti tomu byla nesrovnatelná. Galerie však našim nápadům příliš vstřícná nebyla,” uvedl Martin Kotas.

Ať se záměry nájemce i majitele rozešly jakkoli, těžko upřít, že pod vedením dosavadních provozovatelů se z galerijní kavárny stal proslulý podnik, jehož výstavy, koncerty rozličných žánrů i literární večery přilákaly mnohé české osobnosti a jehož existenci podpořilo svým podpisem již dva a půl tisíce lidí. Jako vítěz výběrového řízení má literární kavárnu od příštího týdne vést knižní nakladatel Zdeněk Cibulka.

Zpět