Zpět

Lidé přinesli rakev kavárny před dveře primátora Kasla

MF DNES, 4.5.2000

Eduard Fleisler

Praha – Zhruba stovka lidí v černých oblecích následuje čtyři muže, kteří na svých ramenou nesou dřevěnou rakev. Náhodní chodci se při pohledu na smuteční průvod tváří zcela zmateně, nevědí, jestli se mají smát a považovat celou akci za recesi, nebo zvážnět jako při smutečném pohřbu. Ostatky uvnitř rakve však nepatří lidské bytosti, ale literární kavárně v Týnské ulici, kterou majitel, Galerie hlavního města, v těchto dnech současnému provozovateli odebral a na nového vypsal výběrové řízení.

“Nechápeme, proč se galerie rozhodla s námi neprodloužit smlouvu, i když kavárnu denně navštěvují tři až čtyři stovky lidí a většina z nich si její jméno spojuje s příjemným posezením, kde se i kulturně obohatí bezpočtem výstav, koncertů či večerů poezie nebo filmu,” říká Martin Kotas, provozovatel a dnes také jeden z truchlících.

Průvod se právě zastavuje před Novou radnicí na Mariánském náměstí. Nosiči rakve odkrývají její víko a vyndávají skleničky a lahve vína. “Připíjíme na drahou zesnulou a doufáme, že se ještě někdy objeví a potěší naše srdce,” prohlašuje k davu Kotas.

Průvod se nakonec dostává až před dveře primátora Jana Kasla, kde se překvapivě objevuje ředitel galerie Jaroslav Fatka. “Přišli jsme se vás zeptat, proč je prosperující podnik, který těšil mnoho lidí, odebrán tomu, kdo jej vytvořil, a předán někomu jinému?” zaznívá z davu otázka.

“Kavárna nesplňovala naše představy místa s dostatečnou informovaností o výtvarném umění v tuzemsku. Lidem se tam navíc na záchodě lepila podlaha k chodidlům a kolem se povalovaly injekční stříkačky. To není reprezentativní prostředí galerie,” odpovídá Fatka.

“Myslíte si, že takové osobnosti jako Halík, Kabeš či Coelho navštěvovaly feťácké hnízdo?” ptá se další muž z průvodu. “Tyto pány jsem tam v životě neviděl,” konstatuje ředitel a dodává, že roční nájemní smlouva s nynějšími provozovateli jednoduše skončila. Rakev poté odmítá přijmout.