Zpět

Smuteční pochod ohlásil konec kavárny

Zemské noviny, 4.5.2000

Praha (rk) – Předávání prázdné rakve představitelům pražské radnice a symbolickým pohřebním průvodem za účasti sedmdesáti lidí chtěli včera upozornit provozovatelé Literární kavárny v Týnské ulici primátora na její současný osud. Zároveň poukazovali na důvodu, které Galerii hlavního města Prahy jako majitele prostor k výpovědi vedly.

“Akci vnímáme jako poslední možnost otevřeně se pana primátora zeptat, proč se přiklonil na stranu těch, kteří provoz kavárny ruší,” řekl Martin Kotas, jeden z provozovatelů, kteří musí kavárnu opustit do sedmi dnů.

“Výpověď jsme podali v lednu pro špatný hygienický stav kavárny. Na pánských záchodcích se člověk lepil podrážkami k podlaze. Nehledě na to, že ve světě má veřejnost do prostor galerijních kaváren volný přístup jen ve zcela výjimečných případech,” uvedl ředitel Galerie hlavního města Prahy Jaroslav Fatka. Dodal, že majitel provozovatele již mnohokrát upozorňoval například na rušení nočního klidu nebo na jejich neschopnost domluvit se na kulturní spolupráci s galerií.

Provozní vedoucí Martin Šnobl však uvedl: “Vždy jsme se snažili o spolupráci s galerií. Kavárnu navštěvují špičky kulturního života v Praze a nikdy si na nečistotu nestěžovaly. Ani odbor kontroly Prahy 1 žádné stížnosti na provoz nezaznamenal.”

Nájemní smlouva, kterou před dvěma lety podepsala Galerie hlavního města Prahy a současný provozovatel, byla na dobu určitou v trvání jednoho roku. Smlouva měla být automaticky prodlužována vždy o následující rok, ale jen v případě, že ji žádná ze stran nevypoví.

Zpět